Het zelfgenezend vermogen

Het zelfgenezend vermogen lijkt afhankelijk te zijn van probleemherkenning en het hebben van en adequate responsmogelijkheid. Bij kanker bijvoorbeeld, herkent het lichaam de kanker niet als lichaamsvreemd. Het zelfgenezend vermogen is iets wat zich volgens aanhangers van de alternatieve geneeswijze voornamelijk afspeelt in het onderbewustzijn.
Het zelfgenezend vermogen kan ongunstig beïnvloed worden door allerlei vormen van lichamelijke en emotionele stress en dreigend gevaar, slechte voeding, (psycho)trauma, meerdere ziekten tegelijk of zware ziekte, maar volgens alternatief therapeuten ook bijvoorbeeld door aardstralen.
Het zelfgenezend vermogen is een weinig begrepen en weinig onderzocht fenomeen. Er worden naast fysieke oorzaken tal van mogelijke invloeden op het zelfgenezend vermogen aangewezen waaronder gedachten, gevoelens en emoties.

Alhoewel sinds mensenheugenis wordt aangenomen dat de schedel een hard bot is, waarin geen beweging mogelijk is, gebruikt de Amerikaanse arts John E. Upledger al sinds de beginjaren zeventig het ritme van het craniosacraal systeem ter verbetering van lichaamsfuncties, vermindering van pijn en andere klachten.

Het craniosacraal systeem

Het craniosacraal systeem bestaat uit vliezen (membranen) en hersenruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond – het craniale deel – tot aan de botten van het bekken – het sacrale deel.

Het zelfgenezend vermogen