Wat is cranio sacraal therapie?

Voor effectieve communicatie is het belangrijk dat aan beide kanten ook actief wordt geluisterd. Tijdens een cranio sacraal therapie behandeling is luisteren misschien wel het meest belangrijke gereedschap van zowel de cliënt als de therapeut. Het contact begint met gesproken woorden tussen de therapeut en de cliënt en daarna gaan de kundige handen van de cranio sacraal therapeut ‘’luisteren’’ door de lagen van weefsel en spanning heen. En dat is waar het verhaal zich ontvouwt.

Om ten volste te kunnen begrijpen waarom communicatie een essentieel deel van de cranio sacraal therapie is, gaan we kijken naar het cranio sacrale systeem in het lichaam en de impact die dat op het lichaam heeft.

CRANIO- het cranium of het hoofd.

SACRAAL- het sacrum of het heiligbeen(door veel mensen stuitje genoemd).

Het cranio sacrale systeem is misschien vernoemd naar de botten, het cranium en het scarum, maar bestaat uit veel meer dan alleen deze botten; namelijk het membraan(vlies) dat om onze hersenen en ruggenmerg heen zit en de vloeistof die dit beschermd en voedt.

Dat vlies (membraan, dat Dura heet) verbind zich binnen de schedel rondom de opening aan de onderkant van onze schedel en loopt door tot aan ons heiligbeen. De vloeistof die zich in de dura bevindt wordt geproduceerd en geabsorbeerd binnen het craniosacrale systeem, waardoor er een soort ‘’hartslag’’ ontstaat, het cranio sacrale ritme met een tempo van ongeveer 6 tot 12 per minuut. Het cranio sacrale ritme is een ander ritme dan dat van de hartslag of de ademhaling en is voelbaar door het gehele lijf.

Doordat het cranio sacrale ritme op verschillende plaatsen van het lichaam te voelen en dus ook te vergelijken, kan de cranio sacraal therapeut ontdekken waar zich in het lichaam restricties of blokkades bevinden. Door deze evaluatie techniek te gebruiken, wat dus eigenlijk de cranio sacrale “communicatie” is, kan de therapeut de oorzaak aanpakken in plaats van de symptomen.

Het ontstaan van de cranio sacraal therapie:

De principes en technieken van de cranio sacraal therapie (CST) zijn gebaseerd op de ontdekkingen van Andrew Tayler Still in de late jaren van de 19de eeuw en van William Sutherland in de begin jaren van 1930. Dr. John Upledger heeft van het werk van deze vroege pioniers gebruik gemaakt tijdens zijn werk aan de Michigan State University in de jaren 1970. Later heeft Dr. Upledger de term ‘’cranio sacraal therapie’’ bedacht en heeft samen met anderen een instituut voor cranio sacraal therapie opgericht dat zijn naam draagt. Het Upledger Instituut staat bekend om zijn natuurlijke gezondheids behandelingen en is wereldwijd erkend door zijn continue vernieuwing in scholing, onderzoek en therapieën.

De Therapie

De therapie begint met het ontspannen van de lichamelijke blokkades en de membranen langs het ruggen merg, deze kunnen anders mogelijke ‘’verzwakking’’ van het zenuw stelsel veroorzaken. Ons fysieke lichaam en onze emoties en energieën zijn niet los van elkaar te koppelen, CST kan ook helpen om op emotioneel en/of energiek niveau trauma’s te verwerken.

Cranio sacraal wordt daardoor vaak als mystiek of zelfs zweverig gezien. De therapeut ontdekt wellicht een blokkade of restrictie in de heup en legt zijn of haar handen vervolgens op de enkels. Dan denk je waarschijnlijk; is dat logisch? Het antwoord op deze vraag licht in de fascie.

De fascie is het communicatie netwerk van ons lichaam.

De fascie is het web van alle verbonden weefsel lagen die alle botten, spieren, zenuwen, organen en bloedvaten omringen. Wanneer er dus iets in het lichaam verschuift wordt dit via de fascie automatisch in andere delen van het lichaam waargenomen. Soms kan een klein verschil in temperatuur of vloeistof al een verandering geven in de trek van de fascie zodat het lichaam dit verschil weer compenseert. Via de fascie kan de therapeut het cranio sacrale ritme voelen, welke wat grilliger kan worden door het veranderde weefselspanning. Dan is er dus verschil voelbaar aan de ene en de ander kant van het lichaam of het ritme is nauwelijks meer voelbaar. Dit is de fascie die in gesprek is met de therapeut.

Tijdens een CST behandeling liggen mensen meestal geheel gekleed in makkelijk zittende kleding op de comfortabele behandelbank. De druk van de handen van de therapeut is meestal erg licht zodat er geluisterd kan worden naar het weefsel zonder het gesprek in een bepaalde richting te forceren. Op deze manier kan de therapeut goed evalueren wat voor spanningspatronen er in het lichaam aanwezig zijn.

Behandeling

Doordat de behandeling met respect voor de grenzen van het lijf gebeurd ontstaat er een toegankelijkheid. Deze toegankelijkheid zorgt er voor dat er tijdens de behandeling de restricties in het lijf kan verbeteren en dat daarmee de bewegelijkheid van het systeem kan verbeteren. Door ontspanning van (chronische) spannings-patronen en verbetering van de bewegelijkheid van de verschillende structuren kunnen lichamelijke functies beter en meer effectief plaats vinden waardoor er een beter lichamelijke, emotionele en energieke balans in het lichaam ontstaat.

CST is hiermee een veilige en effectieve manier om veel verschillende klachten aan te pakken. Het kan bijvoorbeeld migraine verlichte of kaak klachten verlichten of trauma’s aan het hoofd of

aan het ruggen merg. Doordat het cranio sacrale systeem veel impact en dus ook effect heeft op het zenuwstelsel, hebben behandelingen vaak ook effect op andere veel voorkomende klachten, zoals bijvoorbeeld angsten, astma, fybromyalgie en veel meer.

Zoals je dus begrijpt is luisteren en effectieve communicatie dus een groot deel van de cranio sacraal therapie. Er is niet alleen een gesprek tussen de therapeut en de cliënt, maar het cranio sacrale systeem spreekt ook. Zolang de therapeut bereid is te luisteren naar en daardoor kan reageren op wat het systeem te vertellen heeft, is het een gesprek dat zou kunnen bijdragen aan een verbetering van zowel lichamelijke, energieke als emotionele klachten.

Cranio Sacraal Therapie Havelte

Relatie Therapie

Tijdens het werken in de praktijk heb ik ontdekt dat er veel mensen met relationele problemen bij me komen.

Cranio Havelte

Mijn Methode

Ik kijk uitgebreid naar hoe iemand beweegt, naar de houding en naar wat iemand nou eigenlijk echt zegt. Dit is belangrijk over wat er aan de hand kan zijn.

Cranio Therapie Havelte

Burn-out

Ineens overvalt je het gevoel van totale uitputting. Je werkt al weken, maanden, vaak zelfs jaren op volle kracht.

laura martens Cranio Sacraal Therapie Havelte

Hallo! Ik ben Laura

Craniosacraal Therapeut

Nog even iets over mijzelf en de opleidingen die ik gevolgd heb. Mijn naam is Laura Martens en na mijn Havo opleiding in Meppel, ben ik naar Groningen verhuisd om daar van 1996 tot 2001 de opleiding Fysiotherapie te volgen.

Contact

Dorpsstraat 10a 7971 CR Havelte

info@cranio-havelte.nl